Archief van februari, 2009

Architectuur filosofie

Ontwerp filosofie

Architectuur formuleert de ruimte en moet een symbiose vormen met zijn omgeving. Het moet puur en direct zijn als een logisch gevolg van de stedenbouwkundig randvoorwaarden en functies. Er moet een synergie ontstaan tussen de gebruiker en zijn verblijfplek. Architectuur moet een innerlijk kracht uitstralen, verheven door zijn ingetogenheid.

In architecture, there is a part that is the result of logical reasoning and a part that is created through the senses,
There is always a point where they clash. I don’t think architecture can be created without that collision.

Ando

Architectuur begint bij de massa. De massa is een cohesie van ruimtelijke functies en een beleving voor de zintuigen, omdat het zich in verschillende dimensies beweegt.
Architectuur is een samensmelting van pragmatica en creativiteit zoals Ando al zegt.
Het is een filosofisch denkproces waarin keuzes vertaald worden in ruimten welke op hun beurt weer een maatschappelijke grondslag hebben met betrekking op de behoeften en wensen van de tijd. Hoe meer de basis wordt ondersteund, hoe meer er een innerlijk kracht wordt opgeroepen.

Een goed ontwerp begint daarom met een goede analyse van de vraagstelling en mogelijkheden. Binnen dat kader dienen de juiste verhoudingen en afstanden te worden opgezocht tot er een vanzelfsprekende architectuur ontstaat, waarin alles zich als vanzelf op zijn plek plaatst op alle schaal niveaus. Een proces van analyseren, structureren, positioneren en groeperen. Hoe meer het concept wordt ondersteund, hoe groter de innerlijke kracht van een plan wordt opgeroepen. Het moet als het ware een ziel krijgen.

getekend,
Anthony Litjes

februari 3rd, 2009


Calender

februari 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Artikelen per Maand

Artikelen per categorie