Archief van mei, 2012

shadows and dust

Jaar: 2012
Techniek:installatie architectuur
Materiaal:sensoren, vernevelinstallatie, tijdschakeling
status:prijsvraag BAI 2012 reset Heetmansplein.

Motivatie:
Op dit moment is dit plein een soort niemandsland met een rijke geschiedenis. Vele vormen en functie zijn voorbij gekomen in de loop der tijd. Eigenlijk zou je alle tijden willen zien in één opslag. Maar tijd is ook vaagheid, een moment in de geschiedenis, vluchtig en ook onomkeerbaar zoals een wolk zich oplost.
Deze plek moet uitnodigen om te verblijven of te gebruiken voor festiviteiten of gelegenheden. De plek moet beschutting en afbakening hebben om de bovengenoemde activiteiten te kunnen doen. Maar je moet ook kunnen proeven wat er op die plek gebeurd is. Een setting, een actie, een geborgenheid, een moment, een transparantie, een verkoeling, een doel, een ingang, een poort, een verleden, een heden, een toekomst.
Een deel van de poort en wal wordt herbouwd met stalen netten met daarin een vernevelingsysteem. Deze kan aan een tijdschakeling gekoppeld worden of bewegingssensor, zodat er geregeld een nevelactie ontstaat. De nevel vormt een wolk rondom het gaas en laat daarmee de vervaging van het verleden zien, maar ook de wolk van de ideeën van de toekomst. De plek krijgt zo een stukje verleden en heden in elkaar. Door de aarde wallen aan de weg op te trekken ontstaan er een afscheiding tussen rust en onrust, maar ook een zit plaats voor eventuele voorstelling of verblijf op een zonnige dag.
Het wordt een kunstwerk dat speelt in verschillende rollen. Een transparant beeld dat niemand belemmert en het zicht bewaard voor de bebouwing en zich alleen manifesteert op moment door de nevelwolk. Het werk kan opgenomen worden in de begroeiing waardoor het ook weer iets sprookjesachtig krijgt.

overzicht

overzicht

overzicht

mei 24th, 2012


Calender

mei 2012
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Artikelen per Maand

Artikelen per categorie